Anyway...I would like to share with u guys one of my favorite cake - Chocolate Moist Cake...yumm...dulu selalu bli tepung instant je....tapi still xjd semoist mana...but sekarang ni dah ade penyelesaiannya..cewah....recently I tried one of recipe from the internet....hasil pencarian my cousin n I...for the very first time...kek nye moist sekali...di tambah topping yang ala2 sticky chocolate gitu...huhu..so inilah resepi rahsianya....
Ramuan Rahsia
2 cawan tepung (I prefer tepung naik sendiri sebab itu je yang selalu ade dlm almari..hehe)
1 1/2 cawan gula kastor
1 tsp garam (selalu buat kek jarang bubuh garam....tapi xtaula kalau xbubuh ape jd)
1 tsp baking powder (orang kate kalau pakai self-raising flour xpyah bubuh ni..tp aritu try xbuh die tak naik sgt..so better bubuh ok)
2 tsp. baking soda (yang ni pun xbubuh aritu sebab xde..tp jd je..tklau xbubuh sila gantikan dgn tepung (2 tsp))
3/4 cawan cocoa powder
1 cawan minyak jagung (minyak kelapa sawit pun boleh...jadi elok ja)
1 cawan susu (nak gantikan dgn chocolate milk pun ok)
2 biji telur grade A (kalau grade B - 3 biji)
1 tsp. vanilla essence
1 1/2 cawan gula kastor
1 tsp garam (selalu buat kek jarang bubuh garam....tapi xtaula kalau xbubuh ape jd)
1 tsp baking powder (orang kate kalau pakai self-raising flour xpyah bubuh ni..tp aritu try xbuh die tak naik sgt..so better bubuh ok)
2 tsp. baking soda (yang ni pun xbubuh aritu sebab xde..tp jd je..tklau xbubuh sila gantikan dgn tepung (2 tsp))
3/4 cawan cocoa powder
1 cawan minyak jagung (minyak kelapa sawit pun boleh...jadi elok ja)
1 cawan susu (nak gantikan dgn chocolate milk pun ok)
2 biji telur grade A (kalau grade B - 3 biji)
1 tsp. vanilla essence
1 cawan kopi panas (tanpa gula)
Cara-caranya ialah...
Ikut resepi masukkan semuanya sekali dalam mixer...tapi selalunya I will mix oil and sugar dlu..then baru masukkan telur satu2.vanilla essence..then masukkan campuran tepung (flour+cocoa powder+baking soda+baking powder+salt) dan susu tu secara berselang seli....kacau hingga sebati....last sekali baru masukkan kopi panas (inilah punca kek tu jd moist!) tu...kacau2 kejap....then masukkan dalam ketuhar bersuhu 180*C selama 30 min untuk pan bersaiz 9" x 13"...
Resepi ni nak buat cupcake pun boleh..so untuk bakar kalaau cupcake size besar 18min..sederhana 15min..kecik 10-12min....
Inilah hasilnya.... :)
Happy baking!!!
hamboiii...
ReplyDeletenmpk sedap sungguh.
bila nak mai potluck kat umah akak? leh bwk kek ni
Jauh nuun ke Klang nak p bawak cake...hahaha...maila beraya rumah kalau nak rasa :D
ReplyDelete